Életpálya

1952-ben született Bükkaranyoson. Az általános iskola elvégzése után Miskolcon járt gimnáziumba. Az érettségi után 1972 és 1973- ban a Színművészeti Főiskolán, 1975-77-ben a debreceni Kossuth Lajos tudományegyetem bölcsész karán tanult.

1970-ben, amikor az első verses könyve a Holtak arca fölé megjelent még gimnazista volt.

A fiatal költő országos ismertségre és viharos sikerre tett szert. Az ő műveit fiatal kora ellenére szinte azonnal lefordították olaszra. Nehezen viselte azt a fajta érdeklődést vagy inkább hisztérikus sikert, ami nem csak a tehetségét de szinte az életét kívánta közszemlére tenni.

A tehetségéről és a költészetéről szóló jelzőket egyre felváltották a felkarolásáról szóló hangok. Úgy kezelték, hogy ő itt hivatalból van tehetség gondozva, vele látták igazolva a kor leszakadás ellenesnek hirdetett politkáját.

„Mi vagyok én? Mindenféle elmebeteg intézmény palánkjait átugrani kényszerülő ló?” írta egy levélben Domokos Mátyásnak, az akkori Élet és Irodalom főszerkesztőjének.

1972-ben, a március 15-i emlékező eseményt követően többed magával került bajba, a rendőrök megverték őket. Író olvasó találkozókon figyelték, jelentések készültek ezekről az alkalmakról. Nem hagyták szó nélkül, hogy nem csak versekben, de élő szóban is mondott kritikát. A szabadság című verse, az egyik, amelyből egyenesen kitűnik, milyen mértékben volt Bari Károly őszinte és nem alakoskodó, ahogy több helyen olvasni róla, olyan, akit nem tudtak megtörni.

Politikai tartalmú verseiért az ’70-es évek közepén meghurcolták és börtönbe zárták. Kiszabadulása után évekig a társadalom perifériájára szorult.

Itt olvasható Kassák Lajos és Bari Károly megfigyelésével kapcsolatos információ, dokumentum részek 

Ellentmondásokat vélnek érezni pár irodalom szerető és értő, akik olvassák Bari Károly verseit, értik az írásaiból áradó rendszerkritikus, lázadó szellemet, mégis sorra kapta a díjakat, köztük a Kossuth díjat is. Az állam sem tudta kiutasítani, lekicsinyelni Bari Károly tehetségét és íróként, néprajzosként elvégzett munkáját. Olyan gyűjtések is számos van közöttük, amelyek nélküle már elvesztek volna. Senki nem ismerné a csodás meséket, balladákat, a cigányok, romák kulturális hagyatékát azokat a zenei kincseket, amelyekből több mai folkról zenekar máig építi munkáját. Bari Károly szívóssága ás egyenes gerince nem csak a saját szólamaiban, de a gyűjtött munkájában is benne voltak.

Bari Károly alapos és magas szinvonalú munkája nélkül a cigányság amúgyis eltagadott, megtiport kulturális gyökerei nagy valószínűséggel eltűnőben volnának.

Sokoldalú tehetség: verseket ír, fest, folklórkutatással foglalkozik, s műfordításokat készít a kortárs külföldi költészetből, valamint a cigány lírai és epikus néphagyományból.

Festményeiből először a Gödöllői Galéria rendezett kiállítást. Bemutatták alkotásait Budapesten, Párizsban, Berlinben és Strasbourgban.

Különböző külföldi folyóiratokban és antológiákban versei idegen nyelveken is rendszeresen napvilágot látnak. Önálló kötete jelent meg olaszul a Bolognai egyetem kiadásában, franciául a párizsi Editions Noel Blandinnél és a Vincze László Kiadónál, hollandul a rotterdami Stichting Poetry International, angolul a San Francisco-i Mercury House és a szentendrei Vincze László Kiadó, németül pedig a berlini Oberbaum Verlag gondozásában.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 • ELISMERÉSEI

  1980 Móricz Zsigmond-ösztöndíj

  1984 József Attila-díj

  1992 Déry Tibor-jutalomdíj

  1992 Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíja

  1996 Bezerédj-díj

  2001 Kossuth-díj

  2004 Hazám Díj

 • "A halál tényével korlátok közé szorított lét hatalmaz föl bennünket arra, hogy a minket körülvevő valóságból naponta új és új szépségeket ragadjunk ki, naponta tisztábban, egyszerűbben és öszintébben fogalmazzuk meg igazunkat, az ember igazát.”
 • A SZÁRMAZÁS NEM ESZTÉTIKAI KATEGÓRIA

 • a kép anyagok saját fotók, vagy az író grafikái, illetve nem jogvédett képek un. photo browsers oldalakról az oldalt szerkeszti, editor - Bari Jutka
%d blogger ezt kedveli: